RT Myriad - шаблон joomla Joomla

Da niko i ništa ne treba i ne smije biti prepreka između dvoje zaljubljenih, još jednom su pokazali mladi Tuzle u predstavi „Udijelite sirotinji“ odigravši je, prošle sedmice, u dva navrata, u njemačkom gradu Ahenu.

Vrlo jasnom etičkom porukom predstave da je, bez obzira na sve različitosti u nacionalnom i vjerskom smislu, suživot na prostorima BiH itekako moguć, Pozorište mladih Tuzle, time je započelo obilježavanje 100-te godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, manifestacije koju u Evropi organizuje Ahenska mreža za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad.

Glumom, pjesmom i plesom, Pozorište mladih Tuzle pokazalo je šta i koliko mogu Bosanci i Hercegovci, a ogromna energija koju su slali sa scene oduševila je njemačku publiku. O tome svjedoče burni aplauzi tokom predstave, te činjenica da je publika, mlade glumce četiri puta vraćala na scenu.

„Ponosan sam na činjenicu da je predstava izazvala erupciju emocija kod njemačkog i našeg naroda u publici. To je dokaz da jezik umjetnosti može otvoriti dijalog i biti put kojim se doprinosi suživotu, miru i toleranciji, što je i jedan od ciljeva Pozorišta mladih Tuzle“, kazao je tuzlanski glumac i režiser predstave „Udijelite sirotinji“ Adnan Mujkić.

U predstavi igra 50-oro mladih ljudi koji kroz mješavinu pozorišnih žanrova pričaju priču u formi muzičko-scenskog spektakla, uz dosta komičnih elemenata. Za potrebe izvođenja u Njemačkoj, vrlo zahtjevnu predstavu, u smislu scenografije, kostimografije, rasvjete, broja učesnika, te elektronskog prevoda na njemački jezik, ekipa je uložila puno truda i rada. Velike zasluge za prilagođavanje predstave postojećoj sceni u Ahenu pripadaju i Huseinu Ahmetaševiću, zaduženom za rasvjetu, te Hariju Ejuboviću, scenografu, inače stalnim saradnicima Pozorišta mladih Tuzle.

Boravak u Ahenu, rezultirao je i dogovorima o daljim aktivnostima Pozorišta mladih Tuzle tokom obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Tako će 28. jula iz Sarajeva krenuti maratonska trka, odnosno Plamen mira 2014.