RT Myriad - шаблон joomla Joomla

Ova godina je na mnogo načina simbolična kada su u pitanju rat i mir u svijetu a koincidencija se vidi u obilježavanju 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata, izazvanog atentatom na austrijskog prijestolonasljednika i njegovu suprugu, nakon kojeg je uslijedila julska kriza, zatim 75 godina od početka Drugog svjetskog rata kada je Njemačka objavila rat Poljskoj, te 70 godina kada su savezničke grupe osvojile graničnu oblast oko Ahena i oslobodile njemačko stanovništvo od nacionalnog fašizma.

Na dan kada je Austrougarska monarhija objavila rat Kraljevini Srbiji prije 100 godina, 28. jula, započet će mirovni maraton, trka s bakljom „Flame for peace” – “Plamen mira” – Mladi za Evropu – koja će se pronijeti od Sarajeva do Ahena na stazi dugoj 3.000 kilometara.

Maraton se održava pod pokroviteljstvom Martina Schulza, predsjednika Evropskog parlamenta, u organizaciji Ahenske mreže za humanitarnu pomoć.

Mirovna trka će se zaustaviti u 12 evropskih zemalja i 55 gradova dok je broj gradova kroz koje će proći daleko veći.

Mirovni maraton “Plamen mira 2014.” stigao je i u Tuzlu, gdje je 04.08.ispred BKC TK organiziran program dobrodošlice. Za učesnike “Plamena mira”, te za građanstvo, također je bio izveden mjuzikl “Romeo i Julija” Pozorišta mladih Tuzle.

Za posjetioce će, prije predstave, u holu BKC-a, biti priređena i izložba, a riječi dobrodošlice uputili su predstavnici  Općine Tuzla, BKC-a TK i Fondacije tuzlanske zajednice.

Mirovni maraton se u Tuzli odvija u okviru “Ljeta u Tuzli”. Organizator i domaćin je Pozorište mladih Tuzla u partnerstvu sa Općinom Tuzla, te uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice i BKC-a TK.

Na trgovima svih gradova u koje dođe „Plamen mira“ emituje se himna “Plamena mira”, a Pozorište mladih je otišlo i korak dalje te je sa pjevačkim studijem koji vodi profesorica Lejla Teskeredžić snimilo himnu “Plamena mira” na jezicima bh. naroda. Himna je premijerno izvedena u Tuzli, ali će se emitovati na gradskim trgovima svih zemalja sa bosanskim, hrvatskim i srpskim govornim područjem.

HIMNA PLAMENA MIRA ZA BALKANSKO GOVORNO PODRUČJE: https://www.youtube.com/watch?v=mSGD7APRnWw