Anela Huremović Bošnjaković

Emin Turalić
21 Septembra, 2020
Amra Dedić
21 Septembra, 2020
Prikaži sve

Anela Huremović Bošnjaković, magistar engleskog jezika i književnosti. Aktivna je članica Pozorišta mladih Tuzle od 2011. godine kada je upisala i završila početnu fazu Dramskog studija za djecu i mlade. Godine 2013. završava naprednu fazu Dramskog studija za djecu i mlade učešćem u predstavi „Virus“.

Za sve ove godine dala je ogromni doprinos u razvoju Mladih Tuzle pišući tekstove songova, te aranžirajući i komponujući muziku za filmove, koncerte i pozorišne predstave kao što su: “Udijelite sirotinji”, “Romeo i Julija”, “San ljetne noći”, “Kralj lavova”, “Ljepotica i zvijer”, “Ruža”, “So je život”, “Kad postanem kralj”, “Iskorak”, “Alisa u zemlji slova”, “Dječak i djevojčica“.

Potpisuje režiju za predstave “Jelena Sergejevna” i “Ključ”, te za retrospektivni muzički koncert kojim su otvoreni 15. Dani Mladih Tuzle. Predstavljajući Pozorište mladih Tuzle bila je učesnica na festivalima u Bosni i Herccegovini, Srbiji, Njemačkoj i Belgii, kako u funkciji voditelja dramskih i pjevačkih radionica tako i u ulozi prevodioca.

Osim kreativnog dijela za pozorišne predstave, bavi se simultanim i konsekutivnim prevođenjem na različitim manifestacijama, projektima, seminarima i radionicama.
Od 2012. godine angažovana je kao lider Pjevačkog studija u funkciji glume u organizaciji Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla, a od 2015. godine imenovana je za lidera Dramskog studija za djecu i mlade.

Za svoj predani, kontinuirani i srčani rad proglašena je za Najaktivniju članicu Mladih Tuzle za 2015. godinu što smatra jednim od svojih najvećih ostvarenja. Ističe da joj je iskustvo rada u Pozorištu mladih Tuzle omogućilo da stekne komunikacijske vještine, usvoji različite tipove metodologije rada, usavrši profesionalni pristup radu, spozna bitnost timskog rada i uzajamnog poštovanja kao ključnih kompetencija za uspjeh bilo kojegi sistema rada. Naglašava da je Pozorište mladih mjesto u kojem se njeguju različitosti i empatija što zasigurno doprinosi osjećaju sigurnosti i prihvaćenosti.

Angažovana je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli na odsjeku za engleski jezik i književnost u saradničkom zvanju asistenta. Zaposlena je u Bicom Systems kao Testing and Documentation Specialist. Od 2020. godine obavlja ulogu članice Upravnog odbora Udruženja “Mladi Tuzle” Tuzla.