Amila Beširović

Kemal Fazlić
21 Septembra, 2020
Adnan Mujkić
21 Septembra, 2020
Prikaži sve

Amila Beširović je rođena 5.4.1990. godine u Tuzli.

Proglašena je za učenicu generacije školske 2004/2005. godine u Prvoj osnovnoj školi Živinice. Završila je Gimnaziju „Meša Selimović“ u Tuzli, a zatim Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Tuzli, odsjek za matematiku – smjer: primijenjena matematika. Kao prva generacija smjera primijenjene matematike u Tuzli, godine 2014. dobija zvanje Bachelor primijenjene matematike. Dodatno je položila pedagoško-psihološku i metodičko-didaktičku grupu predmeta i stručni ispit za rad u obrazovnim institucijama. Radi na poslovima nastavnika matematike u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona.

Godine 2017. upisala je master studij primijenjenog pozorišta na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Dana 17.12.2018. godine je realizovala završni, umjetnički, master rad „Alisa u zemlji slova“ koji je rađen po principima teatra u zajednici, a tretirao je temu disleksije kod djece i mladih. Nakon usmene odbrane master rada, u martu 2019. godine Amila je dobila zvanje master dramski i audiovizuelni umjetnik u polju primijenjenog pozorišta kao prvi građanim BiH sa navedenim zvanjem.

U aktivnosti Mladih Tuzle uključuje se 2007. godine, kada kao srednjoškolac,izlazi na kasting za predstavu „Petar Pan“ koja se radila u okviru Udruženja „Mladi Tuzle“ i predstavljala je stepenicu ka osnivanju Pozorišta mladih Tuzle. Zaljubljena u energiju koju nose mladi ljudi odlučila je ostati aktivni član Mladih Tuzle već punih 13 godina. Završila je Dramski studio za djecu i mlade, te Muzičko – pjevački studio u funkciji glume Pozorišta mladih Tuzle. Igrala je u 16 pozorišnih predstava za sve uzraste publike i filmu „Ruža“ te bila aktivan član organizacije različitih događaja. Pored predstava Pozorišta mladih Tuzle, 2007. godine je igrala u predstavi „Pipi duga čarapa“ Narodnog pozorišta Tuzla u režiji glumice Remire Osmanović, 2015. godine u predstavi „So je život“ Teatra Kabare Tuzla u režiji profesora Vlade Keroševića i 2019. godine u predstavi „Mašina Hamlet“ u režiji Clyde Chabot (Francuska) u okviru festivala Kaleidoskop 2019.

Od 2012. godine vodi Dramski studio za djecu, mlade i odrasle i radi sa uzrastima od 6 do 29 godina. Dramatizovala je 16 tekstova za pozorišne predstave. Potpisuje režiju i pedagoški rad sa grupama za 14 pozorišnih predstava: „Kralj lavova“, „Princeza na zrnu graška“, „Ruža“, „Mala Sirena“, „Dio Slagalice“, „Heroj“, „Sto lica“, „Čudovišta iz ormara“, „Kad postanem kralj“, „Alisa u zemlji slova“, „Kako sačuvati Ivicu i Maricu“, „Sretni kraljević“ „Više no što možeš ponijeti“ i „Crtež generacije“.

Predstavljala je Pozorište mladih Tuzle i Udruženje „Mladi Tuzle“ na regionalnim i evropskim festivalima i gostovanjima u Zrenjaninu, Nišu, Bečeju i Smederevu (Srbija), Odžaku, Brčkom, Bugojnu, Konjicu, Mostaru, Sarajevu i Banja Luci, (Bosna i Hercegovina) Sisku, (Hrvatska) Aachen – u (Njemačka) i Eupen – u (Belgija).
Od 2012. do danas, uzela je aktivno učešće u projektima Mladih Tuzle u ulogama koordinatora, dramskog pedagoga, dramaturga, režisera, moderatora okruglih stolova, projekt menadžera, asistenta u radu, autora, lidera projektnog tima.

Pored mnogobrojnih nagrada za kolektivnu igru i angažman, osvojene nagrade i priznanja su:
– Posebno priznanje za kostimografiju, scenografiju i šminku – Međunarodni festival „Maslačak“, Sisak , Hrvatska, 2015. za predstavu „Kralj Lavova“.
– Posebno priznanje za pedagoški rad sa djecom i mladima – Međunarodni festival „Maslačak“, Sisak , Hrvatska, 2015. za predstavu „Kralj Lavova“.
– Nagrada za dramatizaciju romana „Ruža“ na srednjoškolskom festivalu u Konjicu, 2016.
– Nagrada za najbolju žensku ulogu po ocjeni žirija publike, 60. Festival festivala, Trebinje, 2018. – uloga Tanje u predstavi „Hoću Kući“.
– 2014. godine osvojila je nagradu za najaktivnijeg člana Mladih Tuzle u desetogodišnjici postojanja Udruženja.
– 2019. godine Amili Beširović je dodijeljeno priznanje za razvoj dramskog odgoja u Bosni i Hercegovini od strane Centra za dramski odgoj u Mostaru.

U saradnji sa Udruženjem za rani rast i razvoj „Petar Pan“ Tuzla (Privatna predškolska ustanova „Zubić Vila“) bila je angažovana kao dramski pedagog za rad sa uzrastima od 3 do 7 godina.

Od septembra 2020. godine je angažovana u radu škole mentalne aritmetike „Malac genijalac Živinice“. Trenutno obavlja ulogu dramskog pedagoga u Dramskom studiju za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle, a od maja 2020. godine izabrana je za predsjednicu Udruženja „Mladi Tuzle“ koje je nedavno obilježilo šesnaest godina postojanja i rada.