ESMERALDA

PAT
22 Februara, 2019
HEROJ
20 Februara, 2019
Prikaži sve

ESMERALDA

‘Esmeralda’ je ispitna predstava polaznika starije grupe napredne faze Dramskog studija za djecu i mlade 2017 ghodine inspirsana istoimenom meksičkom telenovelom masovno popularnom 80-ih godina.

Ideja povratka Esmeralde je rezultirala u prvoj komediji Pozorišta mladih Tuzle, koja, kroz prenaglašenost motiva, emocija i odnosa stvarne serije; ismijava i kritikuje trenutnu popularnu kulturu kiča i šunda. Da bi se očuvala dosljednost originalnoj priči, dijelovi predstave su rađeni na španskom jeziku.

Pored komičnih dijelova, ova komedija se bavi sudbinama usamljenih ljudi kojima porvođenje vremena ispred televizora i posvećenost sadržaju ove vrste predstavlja jedino društvo.

„Kroz proces rada ispostavilo se da je ovo bio puno teži rad nego na nekim ranijim dramskim komadima pogotovo sto smo kroz komediju htjeli provući i priču o usamljenosti starijih osoba kojima je jedini smisao u životu čekanje da im se jave kćerke, sinovi, unuke i unuci. Naše predstave uvijek se bave aktuelnom temom u zajednici, te o svim problemima govore direktno i angažovano. Ova predstava, iako komedija, zapravo obradjuje teme prisustva kiča i šunda, utjecaja reklama na svijest gledatelja, mentalitetu, usamljenosti…“   – Adnan Mujkić o radu na Esmeraldi

Različiti uzrasti koji su prisustvovali ozviđenjima Esmeralde su pokazali različita razumijevanja same tematike, skrivene poruke I ozbiljnost problema koji se suptilno provlači kroz sve urnebesne džinglove I španske replike.

„Odrasli koji su 90 – tih godina pratili telenovelu “Esmeralda” zapravo reaguju na fizičku sličnost sa stvarnim likovima, reaguju na jezik, prenaglašenu emociju i to izaziva smijeh, dok mlađi koji nikad nisu gledali tu telenovelu, zapravo reaguju na ono sto je prevod, na ono sto su situacije u kojoj se nalaze likovi. Sve u svemu, još jedna predstava u našoj produkciji koja radi od mladih za mlade, a sretni smo kada zadovoljimo i očekivanja odraslih.“ – Adnan Mujkić o reakcijama publike

U predstavi igraju: Sanja Vuleta, Ajla Mušanović, Dino Subašić, Hasiba H. Mehmedović, Zerina Mujkić, Evel Islamović, Saša Pavlović, Irma Gurdić, Denisa Subašić, Jasmina Čekrić, Melisa Musić, Iva Šimić, Muris Ibrahimović, Haris Begić, Adnan Džekić, Muhamed Delić, Šejla Džindo, Melisa Smajić, Tajra Jogunčić, Una Škrobić, Zerina Karić, Tarik Kačapor, Darin Anić, Emin Turalić.

Režiju predstave potpisuje Adnan Mujkić, a saradnice u radu su Olivera Blažević, Amila Šećerbegović i Lejla Pačariz.