HEROJ

ESMERALDA
21 Februara, 2019
ČUDOVIŠTA IZ ORMARA
19 Februara, 2019
Prikaži sve

HEROJ

Processed with VSCO with preset

Predstava ‘Heroj’ je nastala u procesu radionica Dramskog studija za djecu i mlade, rađena u okviru regionalnog projekta pod nazivom ‘Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u Zapadnom Balkanu i Turskoj” kojeg provodi Boro za ljudska prava Tuzla a jedan od partnera je Unicef koji realizuje projekat u  okviru  kampanje pod nazivom „#sklonibatine da su valjale u raju bi i ostale“.

‘Odlučili smo da ne prikazujemo samo tegobne situacije iz porodice na sceni, nego smo odlučili prikazati ono o čemu svi oni sanjare, to jeste, snove jednog djeteta o idealnoj porodici.’ – Amila Beširović o predstavi Heroj

‘Heroj’ govori o ulozi odgoja kao najbitnijeg faktora u kreiranju ličnosti, te posljedicama fizičkog kažnjavanja u pogledu formiranja budućih odraslih ljudi i roditelja. Predstava je podijeljena na realnu situaciju – suočavanje djeteta sa jednom pogrešnom vrstom odgoja, i onu ifktivnu – san o tome kako jedna porodica treba funkcionisati bez obzira na rasnu, nacionalnu, vjersku, socijalnu i druge katerogije pripadnosti.

Poruka ‘Heroja’ jeste preispitivanje samog sebe i situacija u kojima smo imali drugi izbor; a služi kao podsjetnik za buduće slične odluke.

U predstavi igraju: Edin Džaferović, Benjamin Goletić, Azur Delić, Naida Meštrić, Asja Suljić, Nina Ratajc, Alen Mešić, Elena Zendeli, Irma Šiljak, Emana Suljendić, Minela Kovačević, Edna Oštraković, Emina Morankić, Ajla Saliharević, Samira Dedić,  Amar Bajraktarević, Amina Bijedić i Erna Bajraktarević.

Režiju predstave i rad s grupom potpisuju Amila Beširović, Olivera Blažević i Amra Dedić.