Kako sačuvati Ivicu i Maricu

Ključ
3 Decembra, 2019
Aladin
15 Avgusta, 2019
Prikaži sve

Kako sačuvati Ivicu i Maricu

Žanr: Drama

Ukupan broj učesnika: 20 djece i mladih

Vrijeme trajanja: 50 minuta

Namijenjeno za uzrast:  Za učenike osnovnih škola V – IX razreda                                                                                                     

Premijerno izvođenje: Maj 2019.godine

O IGROKAZU/PREDSTAVI:

Predstava govori o aktuelnom problemu djece i mladih koja u susretu sa internetom i mogućnostima koje nude mobilne aplikacije postaju ovisni o njima. Kriterij za uspjeh u životu postaje broj prikupljenih lajkova i pozitivnih komentara na društvenim mrežama, a svi negativni komentari polako ali sigurno utječu na njihovu psihu i prave od njih nesigurne i nestabilne ličnosti. Predstava nas također upozorava na pojavu otuđenosti od porodice i udaljavanja od bitnih momenata u sadašnjosti za vrijeme boravka na društvenim mrežama. Najbitniji momenat u svakodnevnici mladih postaje kada uđu u svijet interneta i komuniciraju sa vršnjacima što često dovodi do Cyber nasilja između djevojčica i dejčaka koje može kulminirati do toga da uništava pojedinca kao individuu.

Vodeći se bajkom o Ivici i Marici koji su kao brat i sestra se uspjeli izboriti protiv zle vještice, a bili su zarobljeni u Kući od slatkiša publika će moći vidjeti koliko su spremni brat i sestra u današnje vrijeme boriti se zajedno, a koliko jedno protiv drugoga i koliki je utjecaj današnje Kuće od slatkiša koja je predstavljena kroz popularni kafić „Kuća Instagrama“ u kojem vrijeme provode mladi ljudi nazivajući to mjesto svojom kućom.

Preispituju se odnosi u društvu, iskrenost među vršnjacima, dobre i zle namjere društva prema pojedincu, lažno predstavljanje i idealizovanje svog života na društvenim mrežama u svijetu interneta.

Igrokaz nastaje u okviru projekta „Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovano nasilja“ kojeg implementira Udruženje „Vive Žene“ u partnesrstvu sa Pozorištem mladih Tuzle, a finansira Evropska unija.