PREDSTAVE      FILMOVI      DRAMSKI STUDIO

Block
Predstava
Hoću kući

O predstavi:

Predstava “Hoću kući” nastala je iz potrebe grupe mladih ljudi iz Pozorišta mladih Tuzla da progovore o aktualnom problemu masovne pojave beskućnika na ulicama gradova u Bosni i Hercegovini. Beskućnici preživljavaju iskorištavanje djece i mladih u lancu trgovine ljudima i prostitucije. Temelji se na izvornom tekstu “Kući” Ljudmile Razumovske.

Posebnost djela ogleda se u prostornoj postavci u kojoj posjetitelji imaju osjećaj da ulaze u napušteni podrum, što im omogućuje aktivnu emocionalnu interakciju s publikom i lakše uspostavljanje veze s likovima na sceni. Priča prati djecu ulice u njihovoj borbi za preživljavanje i pronalaženje hrane, a sve sa stalnom nadom i vjerom da će jednog dana doći do svog idealnog, boljeg svijeta… i vratiti se kući.

Iako svaki lik ima svoju viziju i percepciju boljeg mjesta, zajednički cilj im je promijeniti trenutno stanje, što izaziva empatiju i postavlja brojna pitanja kod publike. Dok promatramo likove koji nikada nisu osjetili porodično zajedništvo ili ljubav, nalazimo na različita opravdanja za sve njihove postupke, a ujedno počinjemo sumnjati da će ikada doći do bitne promjene i uslova za bijeg od surove stvarnosti.

Predstava je dosljedan prikaz stvarnih života onih kojima smo svakodnevno okruženi, a koje često svjesno ili nesvjesno ignorišemo. Postavlja se pitanje što možemo učiniti?

Ovu značajnu priču pričaju polaznici i voditelji Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzla i polaznici Srednje „Savremeno-umjetničke škole“ Tuzla.

U predstavi igraju:
Kemal Fazlić, Amila Šećerbegović, Amila Beširović, Mirza Mujagić, Tarik Kačapor, Dalal Dea Stolica, Adi Atlić, Mateo Marijanović, Vedad Naimkadić, Zerina Mujkić, Amar Mujkić, Sara Miščević i Emina Morankić.

Predstavu je režirao Adnan Mujkić, dugogodišnji teatrolog, glumac, režiser i suosnivač Pozorišta mladih Tuzla.

Predstava je bila premijerno izvedena u maju 2023. u Tuzli (Bosna i Hercegovina) na sceni Pozorišta mladih Tuzle i u junu 2023. u Münchenu (Njemačka) u sklopu Balkantage 2023 na sceni Gasteig HP8 München.Predstava Hoću kući – Fotogalerija


POZORIŠTE MLADIH TUZLE

Mjesto sigurnog odrastanja

Transakcijski račun:
(Raiffeisen bank dd BiH)
1610250022930071

Identifikacioni broj:
4209890760008

REZERVACIJE KARATA

Karte je moguće rezervisati putem poziva na broj +387 61 365 600 (svakim danom od 9.00h do 16.00h)

Karte preuzeti na biletarnici Pozorišta mladih Tuzle.