PREDSTAVE      FILMOVI      DRAMSKI STUDIO

Block
Predstava
Iza zidova

O predstavi:

Predstava „Iza zidova“ nastala u produkciji Pozorišta mladih Tuzle u partnerstvu s Udruženjem „Mladi Tuzle“ Tuzla, Udruženjem „Front slobode“ Tuzla u okviru projekta „Spine“ i Udruženjem „SanChild“ BiH u okviru projekta „Harmony“ premijerno je odigrana u petak, 10.12.2021. godine, subotu, 11.12.2021. godine i nedjelju, 12.12.2021. godine u 20.00h na sceni Pozorišta mladih Tuzle.

Izvođenje predstave je dio programa obilježavanja prve godišnjice postojanja i rada Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla.

Predstava je nastala adaptacijom teksta Maje Pelević naslova „Ja ili neko drugi“ služi kao živo upozorenje na labilnost naše sigurnosti, ali i sigurnosti informacija koje nam dolaze sa različitih izvora, a predstavljaju se kao tačne. Da li je zaista moguće vjerovati svemu što čujete na televiziji? A onome čemu su svjedoci zločina skoro pod prisegom izjavili? I da li su oni zaista svjedoci ili samo znatiželjnici koji žude za pažnjom?

Fokus priče predstavlja porodica sastavljena od majke i oca zatočenih u hladnom braku bez ljubavi i djevojčice od osam godina koja, naviknuta na razuđene porodične odnose i zlovolju majke uzrokovanu lošim bračnim stanjem, nakon što razbije majčinu najdražu porculansku vazu, bježi od kuće i biva oteta. Oko nestanka djevojčice podiže se medijska buka nahuškana balkanskim mentalitetom u kojem svako želi držati svoj kraj priče, makar bio i siguran da je sve ono šta priča pogrešno te o nestanku maloljetnice svako, od roditelja, preko komšija i sugrađana ima svoje mišljenje, iako niko od njih nije uradio ništa kako bi nestanak spriječio, a svi su imali šansu. Dok puk reaguje na nestanak tračevima, polutačnim informacijama i obmanama, djevojčica deset godina provodi u ropstvu otmičara, izgladnjivana, mučena i manipulisana, sve dok joj se na njen osamnaesti rođendan ne pruži prilika za bijeg.

Likovi u predstavi „Iza zidova“ su, simbolično, bezimeni. Nije važan njihov identitet, već ono što oni predstavljaju – mogu biti niko, a mogu biti i svako od nas – oni su opomena našem integritetu, formiraju našu građansku dužnost i svijest i bore se da mi nikada ne ponovimo njihove fatalističke greške.

U predstavi igraju polaznici Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle: Arijana Imamović, Amina Hifziefendić, Danijel Pušonjić,  Bakir Hasanbegović, Dušana Šušić, Edna Ibrahimović, Nedim Husejnović, Alen Alagić, Berina Maglić, Amar Galešić, Tarik Dedajić, Lamija Redžepagić, Elma Štalić, Ihsana Hasanbašić, Mirjana Živković, Ema Krajina, Elmedina Gavranović, Nerma Islamović, Arnela Ćatović, Armin Samardžić, Lena Žilić i Nadja Mušić.

Pedagoški rad i režija: 
Amila Beširović

Autor originalnog teksta: 
Maja Pelević

Saradnica u radu:
Melisa Smajić

Organizacija/produkcija:
Adnan Mujkić i Mirjana Mešić

Scenografija:
Amra Dedić

Kostimografija:
Edina Topčagić

Tehnika:
Nermin Brković, Edin Džaferović, Azur Delić i Marco Denn Petrović

Snimatelj:
Eldin Brković

Fotograf i dizajn promotivnog materijala:
Adi Atlić

Premijera:
10/11. 12. 2021. godine na „Sceni Pozorišta mladih Tuzle“

 


Predstava Iza zidova – Fotogalerija


POZORIŠTE MLADIH TUZLE

Mjesto sigurnog odrastanja

Transakcijski račun:
(Raiffeisen bank dd BiH)
1610250022930071

Identifikacioni broj:
4209890760008

REZERVACIJE KARATA

Karte je moguće rezervisati putem poziva na broj +387 61 365 600 (svakim danom od 9.00h do 16.00h)

Karte preuzeti na biletarnici Pozorišta mladih Tuzle.