PREDSTAVE      FILMOVI      DRAMSKI STUDIO

Block
Predstava
Kosmo(s)

Repriza predstave će se realizovati u ponedjeljak 8.5.2023. godine sa početkom od 14.30h na „Sceni Pozorišta mladih Tuzle“.

Reprizno izvođenje predstave Kosmo(s)

Predstava „Kosmo(s)“ nam kroz kosmički svijet, na primjeru Plutona koji je izbačen iz reda ostalih planeta, prikazuje jedan od problema sadašnjice sa kojima se svakodnevno susrećemo, a to je problem predrasuda i diskriminacije.

Kroz predstavu je na jednoj strani prikazana potreba osvještavanja ljudi koji su diskriminatorni i imaju predrasude, a na drugoj strani jačanje individue koja je žrtva predrasuda.

Priča počinje zoom časom na temu: Svemir. Dječak/djevojčica saznaje da je Pluton izbačen iz tima ostalih planeta. Pogođen/a tom informacijom i zabrinut/a kako će se snaći u novom razredu i novom okruženju, te da li će biti odbačen/a zbog fizičkog izgleda, dječak/djevojčica  sanja nastanak kosmosa i formiranje sunčevog sistema gdje kao Pluton počinje svoj put ka samorefleksiji i samojačanju.
Kroz predstavu pratimo Plutonov put ka samospoznaji. Na početku ljut i očajan Pluton, izbačen iz tima ostalih planeta počinje se pitati ko je on uopše i gdje pripada. Ogorčen što su ga ostale planete odbacile Pluton, po savjetu Zemlje, traži pomoć od psihologa.

Tragajući za odgovorom i osluškujući ostale planete koje i same imaju svoje probleme, nedoumice i komplekse, Pluton uviđa da su oni u stvari isti u svojoj različitosti. Zaključuje da je od toga kako nas drugi vide, bitnije kako sami sebe vidimo. Pluton uviđa svoju slobodu u tome što je upoznao samog sebe. Odlučuje da formira svoj „Savez slobodnog kretanja“ u kojem želi pomoći svima onima koji su odbačeni ili se tako osjećaju.

U nastavku pogledajte detalje i fotogaleriju same predstave:

Predstava Kosmo(s) – Fotogalerija

O predstavi:

Kosmo(s)

U predstavi igraju:
Ada Miraščić, Anesa Smajlović, Anila Selamović, Azra Nuhanović, Bakir Hasanbegović, Dario Pojer, Dušana Šušić, Ema Latifagić, Ena Idrizović, Faris Sinanović, Fuad Hadžić, Iman Husejnović, Ines Građankić, Lamija Buševac, Lana Bilandžija, Maida Hamzić, Merima Redžić, Nejra Hukić, Nejra Omerović, Tarik Bajrić i Vedad Džindo.

Autori teksta, pedagoški rad sa grupom i režija:
Amra Dedić i Mirza Pinjić

Organizacija/produkcija:
Adnan Mujkić, Amila Beširović i Mirjana Mešić

Tehnika:
Nermin Brković, Edin Džaferović, Marco Denn Petrović, Azur Delić i Mateo Marijanović

Kostimografija:
Edina Topčagić

Scenografija, rekvizita, šminka:
Kolektivni rad

Frizure:
Melisa Telarević-Ramić

Koreografija:
Melisa Grebović

Dizajn promotivnog materijala:
Amra Dedić

Fotograf:
Lamija Redžepagić

Snimanje i montaža videomaterijala:
Adi Atlić

Snimanje i montaža audiomaterijala:
Edin Džaferović

Ne propustite!

Za svakodnevni uvid o predstavama te informacijama o trenutnim i nadolazećim događajima posjetite i facebook stranicu Pozorišta mladih Tuzle klikom na dugme u nastavku.

POZORIŠTE MLADIH TUZLE

Mjesto sigurnog odrastanja

Transakcijski račun:
(Raiffeisen bank dd BiH)
1610250022930071

Identifikacioni broj:
4209890760008

REZERVACIJE KARATA

Karte je moguće rezervisati putem poziva na broj +387 61 365 600 (svakim danom od 9.00h do 16.00h)

Karte preuzeti na biletarnici Pozorišta mladih Tuzle.