PREDSTAVE      FILMOVI      DRAMSKI STUDIO

Ljubav
Omera i Merime

Po motivima balade Smrt Omera i Merime

Premijera

3. mart 2024.

O predstavi

Zasnovanoj na motivima balade Smrt Omera i Merime

Pozorište mladih Tuzle je predstavu radilo u koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, Srednjom „Savremeno-umjetničkom školom“ Tuzla i Udruženjem „Mladi Tuzle“, a u predstavi ukupno je uzelo učešće 50 glumaca, plesača, pjevača i muzičara, članova Pozorišta Mladih Tuzle.

Kroz priču o ljubavi između mladića Omera i djevojke Merime, kao lijepom načinu življenja, predstava također priča o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često presudnoj u određenim odlukama i dilemama u kojima se likovi mogu naći. Pored toga predstava nosi jaku i veoma važnu poruku jer priča o njenim ljudima i narodima u vrtlogu nemilosrdnih vremena.

Koncept predstave počiva na tome da grupa studenata glume zajedno sa profesorom priprema ispitnu predstavu zasnovanu na motivima balade o Omeru i Merimi. Ispitujući vrste odgoja i tipove roditeljstva na Balkanu, studenti zapravo otkrivaju duboku književnu i umjetničku vrijednost ove balade, ali i kompleksnost likova u istoj, koje uveliko oblikuje specifično mjesto i vrijeme radnje.

U komparaciji scena postavljenih od strane današnjih generacija studenata i originalno odigranih scena iz balade, na pijedestal se uzdiže specifičnost i sva ljepota, ali i tegoba glumačkog posla. Kroz uvid u različite stavove čitanja balade od strane današnje generacije i identifikaciju s likovima, publika svih uzrasta katarzično otkriva do sada neotkrivene slojeve ove, ali i svojih ličnih životnih priča.

Scenarij i režiju potpisuje Adnan Mujkić.

IZA KULISA

Ekipa zaslužna za realizaciju

FOTOGALERIJA

Izdvojene fotografije sa premijere (Album 1)

REZERVACIJA KARATA

REZERVACIJA KARATA

REZERVACIJA KARATA

REZERVACIJA KARATA

REZERVACIJA KARATA

REZERVACIJA KARATA

REZERVACIJA KARATA

REZERVACIJA KARATA

POZORIŠTE MLADIH TUZLE

Mjesto sigurnog odrastanja

Transakcijski račun:
(Raiffeisen bank dd BiH)
1610250022930071

Identifikacioni broj:
4209890760008

REZERVACIJE KARATA

Karte je moguće rezervisati putem poziva na broj +387 61 365 600 (svakim danom od 9.00h do 16.00h)

Karte preuzeti na biletarnici Pozorišta mladih Tuzle.