GLUMICA VEČERI!

Teatarski festival FEDRA 52.

U okviru obilježavanja 52. Teatarskog festivala FEDRA u Bugojnu, u četvrtak 18. jula 2024. godine od 20:30 sati, izvedena je pozorišna predstava Ljubav Omera i Merime u režiji Adnana Mujkića.
 
Nakon izvedbe predstave a po ocjenama žirija publike, članica Pozorišta mladih Tuzle, Ajla Mušanović, osvojila je nagradu za glumicu večeri.
 
Nagradu je osvojila igrajući ulogu „Fatime“, a više o samoj predstavi, ulogama kao i ostalim detaljima iza kulisa pročitajte klikom na dugme u nastavku.

Čestitamo dobitnici ekipi predstave !

O predstavi

Ljubav Omera i Merime

Kroz priču o ljubavi između mladića Omera i djevojke Merime, kao jedinom smislu življenja, predstava „Ljubav Omera i Merime“ je zapravo priča o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često važnijim od svakog zakona, ali i ono najvažnije, priča o njenim ljudima i narodima u vrtlogu nemilosrdnih vremena.

Koncept predstave počiva na tome da grupa studenata glume zajedno s profesorom priprema ispitnu predstavu zasnovanu na motivima balade o Omeru i Merimi. Ispitujući vrste odgoja i tipove roditeljstva na Balkanu, studenti zapravo otkrivaju duboku književnu i umjetničku vrijednost ove balade, ali i kompleksnost likova u istoj, koje uveliko oblikuje specifično mjesto i vrijeme radnje.

U komparaciji scena postavljenih od strane današnjih generacija studenata i originalno odigranih scena iz balade, na pijedestal se uzdiže specifičnost i sva ljepota, ali i tegoba glumačkog posla. Kroz uvid u različite stavove čitanja balade od strane današnje generacije, publika svih uzrasta katarzično otkriva do sada neotkrivene slojeve ove, ali i svojih ličnih životnih priča.

O festivalu

FEDRA, Bugojno

Festival se realizuje u periodu od 13. do 20. jula 2024. godine u Bugojnu, a predstava „Ljubav Omera i Merime“ izvedena je 18. jula 2024. godine u 20.30 sati na sceni KSC Bugojno.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine:

  • Jelena Kordić Kuret, pozorišna, filmska i televizijska glumica;
  • Slađana Zrnić, prvakinja drame Narodnog pozorišta Republike Srpske,
  • Armin Omerović, pozorišni, filmski i televizijski glumac.

POZORIŠTE MLADIH TUZLE

Mjesto sigurnog odrastanja

Transakcijski račun:
(Raiffeisen bank dd BiH)
1610250022930071

Identifikacioni broj:
4209890760008

REZERVACIJE KARATA

Karte je moguće rezervisati putem poziva na broj +387 61 365 600 (svakim danom od 9.00h do 16.00h)

Karte preuzeti na biletarnici Pozorišta mladih Tuzle.

Ne propustite!

Čitajte kraće tekstove o kulturnim i projektnim aktivnostima unutar Pozorišta mladih Tuzle na našoj facebook stranici.